logo

İstanbul Kartal İş Güvenliği Uzmanlığı Kursu

İstanbul Kartal İş Güvenliği Uzmanlığı Yüz Yüze Eğitim Programı

İstanbul Kartal iş güvenliği uzmanlığı kursu, iş güvenliği uzmanlarının yetiştirilmesi için açılan kurslar olup, burada verilen eğitimlerle adayların iş sağlığı ve güvenliği alanında uzmanlık kazanması hedeflenmektedir. Yazımızın devamında İstanbul Kartal iş güvenliği uzmanlığı eğitimi ile ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır.

İş Güvenliğine Genel Bakış

İş hayatı, tarihsel bir gelişim sonucunda günümüzdeki şeklini almıştır. Geçmişte ilkel aletlerle sınırlı sayıda yapılan üretimler ve üretim sürecinde sınırlı sayıda kullanılan malzemeler, günümüzde yerini modern ekipmanlara ve malzemelere bırakmıştır.

İş yaşamındaki değişimlerle birlikte üretim süreçleri ciddi anlamda hızlanmıştır. Kısa sürede çok sayıda ürün üretimi yapılabilmektedir. Bu olumlu etkiye rağmen çalışma ortamlarındaki riskler de belirgin olarak artmıştır. Kimyasal maddelerin yaygın şekilde kullanılması, çalışma ortamı tasarımları, büyük makineler ve benzeri unsurlardan dolayı çalışan sağlığı tehdit altına girmiştir.

Riskler ve tehlikelere bağlı olarak iş kazalarının ve meslek hastalığı vakalarının sayısı belirgin olarak artmıştır. Yaşanan artışlar nedeniyle bu alanda yasal düzenlemeler yapılmaya başlamış ve böylece iş güvenliği kavramı ortaya çıkmıştır. Zaman içerisinde bu kavram değişerek yerini iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kavramına bırakmıştır.

Kartal İSG, çalışanların meslek hastalıklarından ve iş kazalarından korunması için yürütülen faaliyetlerin tamamı olarak ifade edilebilir. Bu alandaki faaliyetlerde sadece çalışma ortamında veya iş yerindeki durumlar dikkate alınmamaktadır. Aynı zamanda işten kaynaklı orta ve uzun vadeli etkiler de göz önünde bulundurulmaktadır. Çalışanların sağlıkları ve güvenliklerine dair bütüncül bir yaklaşım izlenmektedir.

Kartal iş sağlığı ve güvenliği alanındaki gelişmelerin en önemlilerinden biri, 2012 yılında çıkarılan İSG Kanunudur. Bu kanun ile iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi gibi İSG profesyonellerinin çalışması zorunlu hale getirilmiştir. Bu durum ise ilgili meslekler açısından yeni iş imkanları doğururken, iş yerleri bakımından ise daha güvenli ortamlar oluşturmuştur.

İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?

İş güvenliği uzmanlığı, profesyonel bir meslek dalı olup, çalışanların güvenlikleri ve sağlıklarına ilişkin faaliyetleri yürütmektedir. Çalışma ortamındaki risklerin tespit edilerek engellenmesi başta olmak üzere İSG alanında farklı görev ve sorumlulukları yerine getirmektedir. Kartal iş güvenliği uzmanı tarafından yerine getirilmesi gereken başlıca görev ve sorumluluklar aşağıdaki gibidir:

  • Risk analizi yapmak
  • Üretim yöntemlerinin değişmesi veya benzeri durumlarda risk analizini yenilemek
  • Fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikolojik, sosyal ve ergonomik risk etmenlerini tespit etmek
  • Tespit edilen risk ve tehlikelerin giderilmesi için işverene bilgi verilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması
  • Diğer İSG uzmanları ile uyum içerisinde hareket etmek
  • Çalışanların İSG bilinci kazanmasını sağlamak
  • İş yeri tasarımında çalışan sağlığı ve güvenliği için düzenlemeler yapmak
  • Risk ve tehlikelere neden olan malzeme, ekipman veya üretim yöntemlerini, risksiz ya da daha az riskli olanlarla değiştirmek
  • Resmi prosedürleri yerine getirmek ve iş yerinin, İSG mevzuatına uygun olmasını sağlamak

Buradaki görev ve sorumluluklar, çalışanlar açısından çok önemlidir. Zira günümüzdeki çalışma ortamlarında önemli tehlikeler vardır. Bu tehlikelerin çok büyük bir kısmı, alınacak tedbirlerle engellenebilmektedir. Kartal iş güvenliği uzmanlığı, tam bu noktada devreye girmekte ve gerekli önlemlerin alınmasını ve düzenlemelerin yapılmasını sağlamaktadır.

Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?

İş güvenliği uzmanlığının popülaritesi her geçen gün belirgin şekilde artmaktadır. Maaşlardan çalışma şartlarına, mesleği edinmek için gerekli olan eğitim süresinin kısalığından iş imkanlarına kadar farklı avantajları olan bir meslektir. Bundan dolayı da son dönemlerde Kartal İSG uzmanlığı için ciddi bir talep oluştuğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır.

Her ne kadar pek çok kişi İSG uzmanı olmak istese de böyle bir durum mümkün değildir. Zira bu meslek için adayların öncelikle istenen şartları sağlaması gerekir. Bu şartlar ise adayların aldıkları lisans veya ön lisans eğitimi ile ilgilidir.

Kartal iş güvenliği hassas bir alan olduğundan, sadece belli bölümlerden mezun olan adayların başvuru yapmasına izin verilmektedir. Bu noktada mezun olunması istenen bölümler aşağıdaki gibidir:

  • Fizik
  • Kimya
  • Biyoloji
  • Teknik öğretmenlik
  • Mimarlık
  • Mühendislik
  • İSG ön lisans

Buradaki bölümlerden mezun olanlar, gerekli şartı sağlamış kabul edilir. Ayrıca uzun süredir teknik eleman olarak görev yapanlara ilişkin istisnai durumlar vardır. Ek olarak iş sağlığı ve güvenliği alanında doktora veya yüksek lisans yapanların da yine başvuru hakkı olduğu bilinen bir durumdur.

Gerekli şartları sağlayan adaylar, Kartal İSG eğitimi almak zorundadır. Buradaki eğitimlerin başarı ile tamamlanmasının ardından ise adayların İSG sınavına girmesi gerekir. İSG sınavı, ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir sınavdır. Yılda iki defa yapılan sınav, farklı il merkezlerinde gerçekleştirilir.

Adaylara bu sınavda toplam 50 soru sorulmaktadır. Her sorunun 2 puan olduğu sınavda yanlışlar doğruyu götürmemektedir. Adayların başarılı olabilmesi için en az 35 soruyu doğru yanıtlaması ve böylece 70 ve üzeri puan alması gerekmektedir. Bu puanı alan adaylar başarılı sayılır ve İSG sertifikası alır. Alınan sertifika ile hemen göreve başlanabilir. Sınavda istenen puanı alamayanlar ise başarısız kabul edilir.

Kartal İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi

İSG uzmanı olabilmek için adayların Kartal İSG eğitimi alması gerekir. Söz konusu eğitim, sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından verilir. Bunun haricinde ise farklı bir kurumun ilgili eğitimi resmi olarak vermesi mümkün değildir.

Eğitimlerin süresi ve nasıl verileceği bakanlık onayı ile belirlenir. Ayrıca eğitim içerikleri de yine bakanlıkça (veya ilgili idari birimlerce) belirlenir. Bu sayede yetkilendirilen kurumların tamamı içerik ve şekil açısından benzer hale gelir. Kartal iş güvenliği uzmanlığı eğitimi ile ilgili genel detaylar aşağıdaki gibidir:

  • 220 saatlik bir eğitim programı uygulanır.
  • Eğitim programında uzaktan eğitim, örgün eğitim ve saha eğitimi (staj) vardır.
  • Uzaktan eğitim, 90 saattir ve senkron şekilde verilir.
  • Uzaktan eğitimde adaylar, canlı olarak anlatılan derse internet üzerinden katılır.
  • Örgün eğitim de 90 saattir.
  • Örgün eğitim, sınıf ortamında ve yüz yüze olacak şekilde yapılır.
  • Staj, 40 saattir ve 5 günde tamamlanır.
  • Adaylara verilen devamsızlık hakkı 6 saattir.

Eğitimlere katılım zorunluluğu vardır. Eğitimlere katılmayan, devamsızlık sınırını aşan kursiyerlerin eğitimleri iptal edilir. Ayrıca stajını zamanında tamamlamayanlar da eğitim almamış olarak kabul edilir.

Kartal İş Güvenliği Uzmanlığı Kursu

Kartal iş güvenliği uzmanlığı kursu, tehlike sınıflarını dikkate alarak eğitim verir. Söz konusu kurslarda verilen eğitimler, bundan dolayı farklı sınıflara ayrılmıştır. Bu sınıflara ilişkin detaylar şu şekildedir:

  • A sınıfı İSG eğitimi
  • B sınıfı İSG eğitimi
  • C sınıfı İSG eğitimi

Kursiyerler, aldıkları eğitime göre A, B veya C sınıfı İSG uzmanı olurlar. Ancak isteyenlerin, istediği sınıftaki eğitimi alması şeklinde bir uygulama yoktur. Kursiyerler önce C sınıfı İSG uzmanı olmalıdır. Sonrasında ise sırasıyla B ve A sınıfı İSG uzmanı olunmalıdır.

C sınıfı İSG uzmanı, sadece az tehlikeli olarak nitelendirilen yerlerde çalışabilir. B sınıfı İSG uzmanı ise az tehlikeli ve tehlikeli yerlerde görev yaparken, A sınıfı İSG uzmanı da az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli işletmelerde görev yapabilmektedir.

Kartal İSG kursu için farklı şartlar vardır. C sınıfı kurs için ekstra bir şart yokken, B sınıfı kurs için adayların en az 3 yıl C sınıfı İSG uzmanlığı yapması istenir. A sınıfı İSG kursu için ise adayların en az 4 yıl B sınıfı İSG uzmanlığı yapması gerekmektedir.

İstanbul Kartal İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Fiyatları

Kartal iş güvenliği uzmanlığı eğitimi fiyatları üzerinde etkili olan farklı unsurlar vardır. Bunların her birisinin etkisi farklı seviyededir. Ancak fiyatlar üzerinde en fazla etkiye sahip olan unsurlar; enflasyon, kayıt zamanı, kontenjanların doluluk oranı olarak sıralanabilir. Güncel Kartal iş güvenliği uzmanlığı kursu fiyatları aşağıdaki gibidir:

  • A sınıfı İSG Eğitimi Fiyatı: 15.000 TL
  • B sınıfı İSG Eğitimi Fiyatı: 12.000 TL
  • C sınıfı İSG Eğitimi Fiyatı: 10.000 TL

Enflasyon nedeniyle fiyatların zaman içerisinde değişebileceği unutulmamalıdır. En doğru fiyat bilgisini, kurumumuzla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

İş güvenliği uzmanlığı için istenen şartları sağlıyorsanız, kaliteli ve doğru eğitimle süreci kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Kurum olarak verdiğimiz yüksek kalitedeki eğitim ve her aşamada sunduğumuz destek ile İSG sınavını rahat bir şekilde geçmenize ve İSG sertifikası almanıza katkı veriyoruz. İstanbul Kartal iş güvenliği uzmanlığı kursu ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.


 
İletişim